Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، نفخ شکم به تجمع گاز در دستگاه گوارش می‌گویند که با  بادکردن شکم، احساس پری و فشار در شکم پس از غذا خوردن و آروغ زدن همراه است و معمولاً بر اثر خوردن برخی غذا‌های نفاخ ایجاد می‌شود؛ گاز، وجود هوا در دستگاه گوارش که این دستگاه وظیفه هضم غذا را برعهده دارد که اگر این هضم انجام نشود تولید گاز می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باد شکم که از معده عبور می‌کند، شامل مقدار کمی از گاز‌ها حاوی سولفور است و تولید بو می‌کند، این گاز از طریق آروغ زدن یا باد شکم خارج می‌‌شود، اما اغلب مردم آن را نگه می‌دارند؛ این بیماری نوعی اختلال در عملکرد روده است که با درد مزمن در ناحیه شکم، احساس ناراحتی، نفخ و تغییرات در عادات روده‌ای، بدون هرگونه علت ارگانیک دیگری مشخص می‌شود. اسهال یا یبوست از علائم غالب نفخ است که ممکن است به صورت متناوب ظاهر شود.

بیشتر بخوانید: قوی ترین ضد نفخ شکم خانگی+ دستورالعمل

علت سندرم روده تحریک پذیر شناخته شده نیست

علت سندرم روده تحریک پذیر شناخته شده نیست، اما چندین فرضیه پیشنهاد شده است؛ عفونت‌های حاد دستگاه گوارش می‌تواند زمینه ساز ایجاد این بیماری باشد، از عوامل دیگری که سندروم روده تحریک پذیر ایجاد می‌کند، اضطراب، افسردگی و بیماری‌های با تب طولانی مدت است.

منصور خرمی‌زاده متخصص طب سنتی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره علت نفخ معده، اظهار کرد: نفخ معده به علت‌های مختلفی در بدن ایجاد می‌شود؛ در برخی از موارد سیستم دستگاه گوارش نمی‌تواند عمل دفع را انجام دهد و ممکن است بافت معده ضعیف باشد و نتواند غذا را به خوبی هضم کند.

وی ادامه داد: در برخی از موارد ممکن است غذا هضم سختی داشته باشد و برای فرایند هضم فرصت زیادی لازم است؛ برخی از غذا‌ها مانند غذا‌های سرخ کردنی، حلیم و کله‌پاچه هضم سختی دارند و به مدت بیشتری در دستگاه گوارش خواهند ماند و سریع‌الهضم نیستند.

غذاهای نفاخ را بشناسید

خرمی‌زاده بیان کرد: استفاده از برخی از غذا‌ها مانند حبوبات باعث ایجاد نفخ می‌شود؛ گاهی نفخ به دلیل حرارت زیاد در کبد و معده ایجاد می‌شود به طور مثال غذا‌هایی مانند پیاز، سیر و ادویه جات باعث ایجاد حرارت در معده می‌شوند که اگر این حرارت بیش از حد باشد فرد دچار نفخ معده خواهد شد، همچنین مزاج گرم معده می‌تواند باعث تولید نفخ شود.

این متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه برخی غذا‌ها در معده تولید بخار می‌کنند، گفت: اگر معده سرد است باید غذا‌های گرم مصرف کرد چرا که در غیر این صورت معده بخار تولید می‌کند و آروغ دردناکی رخ خواهد داد، همچنین برخی افراد در هم خوری می‌کنند یعنی غذا‌ها را پشت هم می‌خورند.

بیشتر بخوانید: درمان سریع نفخ معده با نوشیدنی خانگی

نفخ معده در اثر نجویدن غذا

وی افزود: نجویدن غذا عامل نفخ معده است، از این رو توصیه می‌شود افراد حتماً برای درمان نفخ معده اصول غذا خوردن و خوب جویدن را رعایت کنند، همچنین به هیچ عنوان غذا را درهم نخورند.

خرمی‌زاده تشریح کرد: باید به وضعیت فصل نیز برای خوردن غذا دقت کرد به طور مثال اگر فصل تابستان است باید غذا‌های خنک خورد و اگر فصل زمستان است غذا‌های گرم مصرف شود؛ زمانی که غذا می‌خورید نباید فعالیت بیش از حد داشته باشید و اجازه بدهید غذا به خوبی هضم شود و بعد از آن اگر نیاز به فعالیت دارید انجام دهید چراکه در این صورت صدا‌های دستگاه گوارش (قار و قور شکم) بیشتر می‌شود و اگر غذا در روده بزرگ گیر کند تولید باد می‌کند.

علت ایجاد نفخ معده چیست؟

محمدحسین فرقانی متخصص عمومی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره علت ایجاد نفخ معده، گفت: اصولاً نفخ به دلیل مصرف برخی از دارو‌ها و غذا‌ها رخ می‌دهد، همچنین برخی افراد دچار ضعف معده  و مبتلا به معده عصبی هستند پس در معده این افراد  تجمع گاز زیاد است، به  این افراد توصیه می‌شود زمانی که دچار تحریک عصب معده می‌شوند چای یا قهوه ننوشند چراکه این عوامل بیماری را تشدید می‌کند.

فرقانی ادامه داد: برخی از غذا‌های ترش، نوشابه، غذا‌هایی مانند آبگوشت و کله‌پاچه همچنین هندوانه ممکن است نفخ معده را تشدید کند از این رو توصیه می‌شود اینگونه مواد را با دقت بیشتر و اصولی‌تر مصرف کنید.

این متخصص عمومی با بیان اینکه دارو‌هایی برای رفع نفخ معده وجود دارد، گفت: برخی از دارو‌ها برای رفع نفخ معده مفید هستند، اما به هیچ عنوان نباید آن‌ها را خودسر مصرف کرد و حتماً باید با تجویز پزشک باشد.

بیشتر بخوانید: نکات کلیدی برای رهایی از نفخ معده

راه‌های درمان نفخ معده

وی با اشاره به راه‌های درمانی نفخ معده، گفت: می‌توان برای رفع نفخ معده سنجد ساییده شده  تجویز کرد، سنجد ساییده شده حاوی پوست، گوشت و هسته سنجد است که اگر افراد این پودر را در یک قاشق چایخوری در ماست یا به صورت خام مصرف کنند نفخ معده رفع خواهد شد.

فرقانی یادآوری کرد: مبتلایان به نفخ معده به مدت ۲۱ روز باید روزی یک قاشق چایخوری پودر سنجد را میل کنند و پس از آن این بیماری به طور کامل درمان خواهد شد، همچنین فراموش نکنند که از مصرف قهوه و چایی و مواد نفاخ پرهیز کنند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: اخبار سلامت اخبار پزشکی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۳۶۶۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلیل مهم دل درد صبحگاهی و درد معده بعد بیدار شدن

دل درد اغلب دردی مبهم است. محل و ماهیت درد به تشخیص دل درد صبحگاهی، کمک خواهد کرد. دل درد صبحگاهی علل بسیاری از جمله مشکلات هاضمه خفیف تا بیماری های معده و روده دارد.

علل و علائم دل درد صبحگاهی ریفلاکس معده:

به گزارش نمناک، ریفلاکس معده بیماری است که در آن اسید و دیگر محتویات معده به اشتباه به مری برمی گردد و باعث احساس سوزش در پشت دهان می شود. شایعترین علائم ریفلاکس، سوزش سر دل است، فردی که بیش از دو بار در هفته سوزش را تجربه کند ممکن است مبتلا به بیماری ریفلاکس معده باشد که در صورت عدم درمان می تواند باعث عوارض شود.افراد مبتلا به ریفلاکس ممکن است درد وسط شکم را احساس کنند.

ورم معده:

گاستریت یا ورم معده می تواند به مرور یا ناگهانی بروز کند. درد در قسمت فوقانی شکم همچنین تهوع و احساس سیری از علامت شایع این بیماری است.

گاستروانتریت:

گاستروانتریت به عنوان بیماری معده توصیف می شود. این بیماری یک عفونت ویروسی یا باکتریایی است که معده و روده فرد را هدف قرار می دهد و باعث معده درد و اسهال می شود.

گاز:

در خواب دستگاه گوارش به فعالیت خود ادامه می دهد و اگر در وعده شام یا قبل از خواب فرد مواد نامناسبی را مصرف کرده باشد یا گوارش به خوبی صورت نگرفته باشد، تجمع گاز در طول شب امکان پذیر است و به معده درد صبحگاهی منجر می شود.

زخم معده:

زخم معده می تواند موجب درد شدید و سوزش معده در صبح و یا دیگر اوقات شود. این بیماری، زخمی در معده و پوشش روده نزدیک به شکم است.

آپاندیسیت:

آپاندیسیت به التهاب آپاندیس گفته می شود و یکی از علل مشترک معده درد شدید و ناگهانی است که از دور ناف شروع و به سمت پایین می رود. درد معمولا با گذر زمان بدتر می شود. علایم دیگر آپاندیسیت ممکن است شامل حالت تهوع و تب باشد که اغلب نیازمند عمل جراحی است.

بیماری کرون :

بیماری کرون یک بیماری التهاب مزمن است که می تواند قسمت های گوناگون دستگاه گوارش از دهان گرفته تا مقعد را تحت تأثیر قرار دهد این التهاب می تواند دل درد و گرفتگی عضلات را به همراه داشته باشد. اسهال ، یبوست، کاهش وزن و خستگی نشانه های دیگری از این بیماری مزمن هستند.

سوء هاضمه:

داشتن سبک زندگی نادرست مانند نوع غذایی که فرد می خورد می تواند موجب سوء هاضمه شود، اگرچه سوء هاضمه می تواند با برخی بیماری های دیگر مرتبط باشد. دل درد شایع ترین علامت سوءهاضمه است، با این حال ممکن است فرد از حالت تهوع ، نفخ و احساس پری در زمان غذا خوردن رنج ببرد.

سندروم روده تحریک پذیر:

سندروم روده تحریک پذیر (IBS)یک اختلال رایج است که می تواند موجب معده درد و نیز اختلال در عملکرد روده شود. افراد مبتلا به آی بی اس، ممکن است یبوست یا اسهال را به طور مکرر تجربه کنند، همچنین احتمال دارد احساس نفخ و حرکات نامنظم روده را داشته باشند. این سندرم می تواند به واسطه بیماری های زمینه ای و استرس یا کمبود خواب تحریک شوند .

علائم شایع سندرم روده تحریک پذیر عبارتند از: گرفتگی شکمی گاز نفخ اسهال یا یبوست وجود مخاط در مدفوع چسبندگی شکم :

براساس گزارش موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی_ کلیوی، 9 نفر از 10 نفر افرادی که عمل جراحی باز شکم انجام می دهند چسبندگی دارند که باعث چسبندگی اعضا به یکدیگر و دیواره شکم می شود.

بیشتر افراد مبتلا به چسبندگی شکم، مشکلات پیچیده ای ندارند اما دل درد مزمن همراه با علایم دیگر شامل نفخ، یبوست و حالت تهوع در این افراد رایج است.

آلرژی های غذایی:

دل درد یکی از علائم شایع آلرژی های غذایی است که 4 تا 6 درصد کودکان و 4 درصد بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد. علایم دیگر آلرژی غذایی شامل موارد زیر می باشد:حالت تهوع، کهیر و آنافیلاکسی مهلک که با تنفس تداخل پیدا می کند و باعث افت فشار خون می شود.

یبوست :

موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی_ کلیوی، یبوست را به تخلیه شکم چند دفعه در هفته تعریف می کند که بسیار دشوار ، دردناک و همراه با دل درد است. این افراد معمولا می توانند به تنهایی یبوست را درمان کنند اما در صورت مزمن بودن بیماری یا دیگر علائم مانند خونریزی یا تب باید به پزشک مراجعه کنند.

بیماری دیورتیکول:

بیماری دیورتیکول یا دیورتیکولوز تقریبا نیمی از افراد بالای 60 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. دیورتیکول، بیرون زدگی های کوچک کیسه مانند از دیواره روده بزرگ است. اگرچه معمولا هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند اما در صورت داشتن عفونت و یا التهاب، ممکن است علائم پیشرفت کنند که به آن دیورتیکولوز گفته می شود. افراد مبتلا به دل درد (معمولا در سمت چپ)، تب، تهوع و عوارض جدی تر را تجربه می کنند.

بیماری التهابی لگن :

بیماری التهابی لگن یک نوع عفونت است که بر تخمدان ها، رحم و لوله فالوپ تاثیر می گذارد. رایج ترین نشانه این بیماری، درد زیر شکم است. علایم دیگر عبارتند از تب، ترشح غیر معمول واژینال، درد یا ادرار هنگام بر قراری رابطه جنسی.بیماری التهابی لگن در صورتی که فورا درمان نشود می تواند باعث مشکلات جدی تری شود .

بیماری سلیاک:

یکی از مهم ترین علل دل درد صبحگاهی که در بخش بهداشت و سلامت نمناک بارها در موردش گفته شده است بیماری سلیاک است که به عنوان بیماری عدم تحمل گلوتن مشهور است. حساسیت به گلوتن باعث می شود که سیستم ایمنی افراد هنگام مصرف هر ماده غذایی که حاوی گلوتن باشد به روده ها آسیب بزند. گندم، چاودار، جو و بسیاری از محصولات دیگر حاوی گلوتن هستند. نشانه های این بیماری متفاوت می باشد اما معده درد و اسهال در آنها رایج است.

بیماری سنگ کیسه صفرا:

بیماری کیسه صفرا اغلب می تواند باعث دل درد در قسمت بالایی سمت راست شکم شود. درد می تواند افرادی را تحت تاثیر قرار دهد که مبتلا به کولیک صفراوی هستند. اگر سنگ، مجاری کیسه صفرا را مسدود کند، علائم دیگر مثل حالت تهوع، استفراغ، ادرار تیره، یرقان و افت فشار خون گسترش می یابد.

پانکراتیت:

در صورت التهاب پانکراس، پانکراتیت ایجاد می شود. علایم رایج پانکراتیت شامل درد شدید و ناگهانی در قسمت فوقانی شکم ، تهوع و استفراغ است.

از دیگر دلایل درد شکمی هنگام صبح می توان به موارد زیر اشاره کرد: گرفتگی های قاعدگی آندومتریوز بیماری التهابی لگن مسمومیت غذایی سنگ های کلیه چه زمانی به پزشک مراجعه کنید ؟

بسیاری از بیماری ها می توانند باعث دل درد صبحگاهی شوند. در حالی که برخی بیماری ها ممکن است خود بخود درمان شوند،اما برخی دیگر نیازمند درمان فوری هستند.

شدت درد:

اگر درد به حدی شدید باشد که قابل تحمل نباشد، سریعا به پزشک مراجعه کنید. نشانه اولیه آپاندیسیت می تواند شامل دل درد باشد.

طول مدت درد:

هر چه دل درد صبحگاهی فرد طولانی تر باشد مراجعه به پزشک مهم تر است.

سن:

دل درد شدید در افراد جوان می تواند نشانه آپاندیسیت و در افراد مسن، ممکن است نشانه کیسه صفرا باشد. هر دو بیماری نیازمند درمان فوری هستند.

سرعت درد :

دل درد ناگهانی نشانه بالقوه آپاندیس است، به خصوص اگر درد به تدریج بدتر شود.

علایم دیگر:

افراد مبتلا به آپاندیسیت ممکن است علاوه بر دل درد، تب را نیز تجربه کنند. دل درد در کنار حالت تهوع می تواند انسداد روده یا بیماری جدی دیگر را ایجاد کند. خونریزی از راست روده، ممکن است نشانه بیماری باشد که به درمان فوری پزشک نیاز دارد.

در صورت مواجهه با یکی از علائم زیر بلافاصله باید کمک پزشکی دریافت کنید: مشاهده خون در استفراغ مشکلات تنفسی مشاهده خون در مدفوع درد شکمی هنگام بارداری کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • مشکلات توسعه فیبر نوری به روایت مدیران اپراتورهای ثابت / شهرداری تهران اصلاً همکاری نمی‌کند
  • چرا نباید قهوه ناشتا بخوریم؟
  • دردسرها و مشکلات توسعه فیبر نوری به روایت مدیران اپراتورهای ثابت
  • افزایش هزینه و از دست دادن بازار، مشکلات صنایع در اثر قطعی برق
  • سم قارچ‌های وحشی با پختن از بین نمی‌رود / آمار افراد مسموم به ۸۷ نفر رسید
  • آنچلوتی: می‌خواهیم شبی باور نکردنی خلق کنیم
  • تکنیک ناب بنجامین ششکو بازیکن مدنظر میلان / فیلم
  • تا ۱۰ سال آینده مجبوریم پزشک وارد کنیم
  • دلیل مهم دل درد صبحگاهی و درد معده بعد بیدار شدن
  • ۱۰ ماده غذایی که نباید با معده خالی بخورید